Zoznámte sa s farbou roka 2023! Viva Magenta Vás okúzli na prvý pohľad.

Pre rok 2023 vyhlásila oficiálnou farbou roka spoločnosť Pantone Color Institut farbu s názvom Viva Magenta. Odtieň Viva Magenta spoločnosť opisuje ako karmínovo červený tón, ktorý predstavuje rovnováhu medzi teplou a studenou farbou. Táto farba priamo vyžaruje silu a energiu. Je odvážna, plná optimizmu a dokáže rozdávať radosť a vitalitu potrebnú v ťažkých chvíľach.

Ako sa vyberá farba roka?

Farba roka je vyhlásená vždy v decembri predchádzajúceho roka. Experti na farby z Institutu PANTONE každoročne cestujú po celom svete a hľadajú a analyzujú nové trendy z oblasti umenia, módy, designu, pričom berú do úvahy aj socioekonomické faktory, či nové technológie. Vybraná farba má tak aktuálne odrážať všeobecnú náladu spoločnosti.

Farebná história

Vzorkovník Pantone vznikol v roku 1963 a v súčasnosti je najväčším medzinárodným katalógom farieb. Vďaka číselnému označeniu každej farby a jej odtieňa majú návrhári, dizajnéri, grafici a ďalší pracovníci istotu, že nimi navrhnutá farba sa presne zhoduje s farbou výsledného produktu. PANTONE Farba roka je vyhlasovaná od roku 2000 – pozrite sa, ktoré farby už túto poctu získali:

 

prehled_pantone

Ako začleniť farbu roka do bežného života?

Pantone k farbe roka Viva Magenta, ktorá je veľmi živá a nápaditá, vždy pridáva aj neutrálne farby, s ktorými je jednoduché ju kombinovať.

 

doplnkove_barvy

Tohtoročnú výraznú karmínovú krásku môžete do svojho bytu či šatníka vpustiť postupne, zľahka v podobe doplnkov. Vzdušná magentová šatka na krku, kabelke, či vo vlasoch, prípadne magentové lodičky, či letné sandálky krásne oživia Váš outfit a dodajú mu ženskosť a energiu.

mama