Deň matiek

Druhá májová nedeľa už tradične patrí sviatku Deň matiek, teda dňu kedy si pripomíname tie najdôležitejšie ženy v našom živote, bez ktorých by sme tu neboli. Ide o deň, kedy sa po celom svete vzdáva hold matkám a materstvu. Cieľom tohto dňa je pripomenúť si jedinečnosť a nenahraditeľnosť matky. Na chvíľu sa zastaviť a vzdať im poctu za všetku ich nekonečnú lásku a starostlivosť.

Materstvo sa v rôznych podobách oslavuje už po celé stáročia. Predchodcom Dňa matiek bola aj rímska oslava materstva, ktorá sa oslavovala vždy v prvý marcový deň. Tento deň mal názov Matronalie a bol zasvätený bohyni Juno, ochrankyni vydatých žien a budúcich rodičiek. V starovekom Grécku zas slávili sviatok plodnosti a matiek, spojený s uctievaním pohanskej bohyne Rhey, matky bohov.

Na územie Československa sa tento sviatok dostal v roku 1923. Pričinila sa o to Alica Masaryková, dcéra prezidenta T. G. Masaryka. Po druhej svetovej vojne bol však na našom území viac preferovaný sviatok MDŽ a až po roku 1989 sa opäť začal verejne sláviť.

Dátum  osláv tohto dňa nie je presne daný a po celom svete pripadá na iný deň aj vzhľadom na tradície, z ktorých jednotlivé krajiny vychádzajú. Slovensko, Česko, Amerika, Nemecko či Rakúsko dáva prednosť druhej májovej nedeli. Zatiaľ čo Veľká Británia a Írsko ho oslavuje štvrtú nedeľu pôstu. V Rusku tieto oslavy pripadli na poslednú nedeľu v novembri a v Poľsku na 26. mája. Naopak v arabských krajinách sa tento deň oslavuje 21. marca.

912_photoroom-20230501-164330 (1)

Je zvykom, že v tento deň dávajú deti svojim mamám malý darček ako poďakovanie za to, čo všetko pre nich obetovali. Potešte aj vy svoju mamu malým darčekom napríklad v podobe nášho náramku Mama, ktorý sme s láskou vytvorili v rôznych farebných prevedeniach, aby ste mohli vybrať farbu, ktorú má Vaša mama najradšej.

924_photoroom-20230501-164915