Farby a ich vplyv na psychiku človeka

Prečo sú farby v našich životoch tak silným podnetom a aké majú na nás účinky? Odborníci z oblasti psychológie farieb tvrdia, že ľudské pocity týkajúce sa farieb, majú často pôvod vo vlastnej skúsenosti daného človeka, alebo celkovo v kultúre, v ktorej sa narodil a žije. Napríklad zatiaľ čo biela farba sa používa v mnohých západných krajinách na vyjadrenie čistoty a nevinnosti, v mnohých východných krajinách je vnímaná ako symbol smútku.

Hoci je vnímanie farieb do veľkej miery subjektívne, existujú určité farby, ktorých význam je univerzálny. Farby v červenej oblasti farebného spektra sú známe ako teplé farby a zahŕňajú červenú, oranžovú a žltú. Tieto teplé farby vyvolávajú skutočne širokospektrálne emócie od príjemných pocitov pohodlia a tepla až po pocity hnevu a nepriateľstva. Farby na modrej strane spektra sú známe ako studené farby a zahŕňajú modrú, fialovú a zelenú. Tieto farby sa často opisujú ako pokojné, ale môžu tiež vyvolávať pocity smútku či ľahostajnosti.

Obrázok farebne spektrum

Výber produktu v danej farbe môže súvisieť s tým, ako chceme, aby nás ostatní vnímali a môže sa postupom času meniť. Pozrime sa preto spolu bližšie na jednotlivé farby a ich vplyv a pôsobenie.

 

Červená farba je úžasná, energická farba vyžarujúca aktivitu a dynamiku. Oživuje, dodáva silu, výkonnosť a odvahu. Uvoľňuje emócie a vzbudzuje lásku. Je farbou fyzickej stimulácie, odvahy, vzrušenia, sily a tepla.  Je to optimistická farba, púta pozornosť,  zvyšuje túžbu. Predstavuje luxus a eleganciu. Má na ľudí aj fyzický vplyv, zvyšuje pulz, tlak, krvný obeh, vylučovanie adrenalínu či činnosť pečene. Tiež môže prehlbovať dýchanie a zväčšuje svalovú hmotu.

Červené kamene:  jaspis, granát, korál

 

Žltá farba je farbou emócií. Pôsobí na nás veľmi príjemne a prináša so sebou pozitívne pocity ako optimizmus, priateľskosť, emočnú silu, sebadôveru a kreativitu. Je tiež farbou slnka, podporuje koncentráciu a charakterizuje pocit slobody, nádeje, energie a humor. Aktivizuje mozog a dokáže zlepšiť pamäť. Podporuje vytrvalosť a dáva chuť do práce a učenia. Má pozitívny účinok na náladu človeka a nervový systém. Ovplyvňuje dýchacie ústrojenstvo, zvyšuje krvný tlak, rýchlosť dýchania a zrýchľuje pulz.

Žlté kamene:  tigrie oko, citrín, aragonit, jantár, topáz, fluorit žltý

 

Oranžová farba pôsobí optimisticky, príjemne, podporuje dobrú náladu a prináša so sebou pocit bezpečia, tepla a hojnosti. Je to veselá farba a pomáha prekonávať únavu alebo depresie. Vyjadruje teplo, srdečnosť a povzbudzuje chuť do jedla.  Pozitívne vplýva na pankreas, pľúca, slezinu a činnosť srdca. Taktiež zrýchľuje trávenie a ustaľuje emócie.

Oranžové kamene:  karneol, jaspis oranžový, achát ohnivý

 

Zelená farba je farbou prírody, zdravia a života ako takého. Lieči a obnovuje. Dodáva pocit vyrovnanosti a mieru. Pomáha v regenerácií, čerpaní síl a vzbudzuje tiež súcit. Zelená farba odbúrava stres a vytvára harmóniu medzi telom a dušou. Upokojuje nervový systém, je účinná pri vyčerpanosti, hystérii alebo zmierňovaní migrén. Pomáha znižovať krvný tlak.

Zelené kamene: fluorit, jadeit, malachit, anyolit

 

Hnedá farba pôsobí seriózne a teplo. Je to farba prírody, spoľahlivosti a stability. Vytvára pocit bezpečia a domova. Je to teplá, upokojujúca farba. Povzbudzuje racionalitu, zdravú myseľ , schopnosť stáť pevne nohami na zemi, dodáva istotu a odvahu.

Hnedé kamene:  tigrie oko, slnečný kameň, bronzit, obsidián mahagón, záhneda, jaspis hnedý

 

Fialová farba je farbou harmónie. Uvoľňuje napätie, je farbou kreativity, bohatstva a víťazstva. Pôsobí luxusne, kvalitne a autenticky. Je to magická farba plná túžob a ilúzií. Má významný vplyv aj na naše zdravie. Zlepšuje imunitu, prospieva dobrému spánku a tiež tlmí chuť do jedla.

Fialové kamene:  ametyst, ametrín, čaroit, sugilit, fluorit fialový, achát fialový, purpurit

 

Modrá farba symbolizuje bohatstvo, úprimnosť, komunikáciu, pocit bezpečia, inteligenciu, pokoj a logiku. Je to farba intelektu a má upokojujúci účinok. Jej vplyv je rozdielny vo farbených variáciách - svetlomodrá vyvoláva príjemné pocity a napomáha koncentrácii.  Priaznivo ovplyvňuje spánok. Tmavomodrá pôsobí chladne a stimuluje jasné myslenie. Upokojuje srdečný tep, znižuje rýchlosť dýchania, je farbou pokoja a odpočinku.

Modré kamene:  lapis lazulit, apatit, akvamarín, amazonit, tyrkys

 

Ružová farba sa v súčasnosti vníma ako ženská farba, aj keď spolu s červenou až do 20-tych rokov minulého storočia boli vnímané ako farby mužov. Pôsobí podobne ako červená, spôsobuje psychickú vyrovnanosť, pozitívne vplýva na teplo, ženskosť, lásku a sexualitu. Farba miernosti, nehy a citov. Šperky z ružových polodrahokamov vyjadrujú nežnosť osobnosti a jej sklony k romantike. Ružová farba pomáha lepšie zvládať stres a agresivitu.

Ružové kamene:  ruženín, rodochrozit

 

Čierna farba je elegantná a vznešená. Pri správnom použití pôsobí pozitívne, sofistikovane, luxusne, bezpečne, efektívne a emočne stabilne. Vzbudzuje autoritu, moc, serióznosť a rešpekt. Absorbuje všetky farby a vytvára ochranné bariéry. Učí nás analyzovať naše vnútro, neuzavrieť sa a zostať otvorený možnostiam.

Čierne kamene:  ónyx, labradorit, obsidián, lávový kameň, hematit

 

Biela farba predstavuje najvyššiu dokonalosť. Symbolizuje čistotu, nehu, nevinnosť a eleganciu. Je farbou nových začiatkov. Po zdravotnej stránke biela farba tlmí bolesť.

Biele kamene:  howlit, achát biely, krištáľ, opalit, kalcit biely, magnezit, selenit, perly