Deň otcov

Deň otcov je medzinárodným sviatkom, ktorý oslavuje otcovstvo a vzťah otca k dieťaťu. Každú tretiu nedeľu v júni si pripomíname, akú dôležitú funkciu plnia otcovia vo výchove detí. Rovnako ako matka by sa mal aj otec starať o svoje deti, naučiť ich všetkému potrebnému, tráviť s nimi čas a podporiť ich v dôležitých momentoch ich života.

Tradícia Dňa otcov začala v roku 1910 v americkom meste Spokane, v štáte Washington. Iniciátorkou týchto osláv bola členka miestneho kostola menom Sonora Smart Doddová, ktorá po oslavách Dňa matiek pastorovi navrhla, že by sa podobná akcia mala organizovať aj pre oteckov. Rozhodla sa usporiadať túto oslavu na počesť svojho vlastného otca, ktorý ovdovel, a napriek tomu dokázal vychovať šesť detí. Pôvodne preto navrhovala, aby Deň otcov pripadol na 5. júna, kedy mal jej otec narodeniny, ale keďže pastor nemal v tejto dobe čas, nakoniec sa oslava presunula na tretiu júnovú nedeľu. Prvý Deň otcov sa tak konal 19. júna 1910. Aby propagáciu sviatku podporila, požiadala o pomoc výrobcov pánskeho tovaru, ako sú kravaty či cigary a z týchto predmetov sa potom stali tradičné darčeky, ktorými deti svojich oteckov na Deň otcov obdarúvajú.

Keďže popularita tohto sviatku postupne rástla, v roku 1966 sa vtedajší americký prezident Lyndon B. Johnson rozhodol prezidentskou deklaráciou vyhlásiť tretiu júnovú nedeľu za Deň otcov.

Nech už však má Deň otcov akýkoľvek dátum či pôvod, hlavné je jeho posolstvo. Nezabudnite prejaviť vďaku tomu, kto Vám dal život, lásku a vychoval Vás. Aj otcovia predsa túžia po uznaní, pozornosti a láske. Blysnite sa pred Vaším oteckom či otcom svojich detí a zablahoželajte mu ku Dňu otcov s malou pozornosťou v ruke. Uvidíte, že bude príjemne prekvapený a ocení, že ste na neho mysleli a chceli ho potešiť. Darujte mu napríklad elegantný a decentný náramok CROSS z hematitu. Okrem ozdobnej funkcie náramku hematit prináša silu a vitalitu. Vytvára okolo svojho nositeľa silné ochranné pole, ktoré nás chráni pred negatívnymi energiami, prináša pocit kľudu, bezpečia, vnútorného pokoja a harmónie.816-1_7d2a9390