Medzinárodný deň priateľstva

 

"Priateľ je človek, ktorý pozná melódiu tvojho srdca, ktorý ti ju predspieva, keď ju zabudneš.” Albert Einstein

Počiatky tohto krásneho medzinárodného dňa vznikli už v 30. rokoch minulého storočia v Spojených štátoch amerických. Ľudia si v konkrétny deň stanovili, že si spoločne s priateľmi vymenia malé pozornosti a poďakujú im tak za vzťah, ktorý medzi sebou majú.

Tento zvyk sa rýchlo ujal a v roku 1958 sa už v juhoamerickom Paraguaji oficiálne oslavoval Medzinárodný deň priateľstva. Hoci je tento sviatok celosvetový, každá krajina ho oslavuje v iný deň. Na Slovensku pripadá na 30. júla.

Kamarátske pozdravy

V každej krajine je pre priateľov typické, že sa zdravia určitými gestami. U nás je to zvyčajne bozk na tvár, prípadne aj dva alebo potrasenie ruky. Poďme sa spolu pozrieť, ako sa zdravia priatelia v iných krajinách. Priatelia a obchodní partneri sa v Katare, Jemene, Ománe a Spojených arabských emirátoch zdravia pomocou nosov. Ľahko nimi do seba narazia. Nosy, a občas aj čelá, o seba opierajú na Novom Zélande. Tejto praktike sa hovorí hongi a môžete ju zachytiť u domorodých Maorov. V Tibete sa zdravia tak, že na seba vyplazia jazyk. To preto, že v 9.st. žil zlý kráľ Lang Darma, ktorý mal čierny jazyk. Aby Tibeťania mali istotu, že ich blízky nie je jeho reinkarnáciou, musia ukázať jazyk. Asi najrozšírenejším pozdravom je potrasenie rúk, avšak nie všade prebieha rovnako. Priatelia na Blízkom východe sa zdravia iba pravicou, pretože ľavú ruku považujú za nečistú. V Európe sa naopak úprimný pozdrav vykonáva len pravou rukou. V Zimbabwe a Mozambiku je pozdrav skutočne veľmi veselý. Kamaráti v Zimbabwe si bežne podávajú ruky a potom jeden tleskne raz a druhý dvakrát. V severnom Mozambiku zatlieskajú hneď trikrát predtým, než si povedia moni (ahoj v miestnom dialekte). V Kambodži, Indii, Nepále, Laose, Thajsku a Japonsku sa ľudia jeden druhému ukláňajú. Hĺbkou úklonu sa dáva najavo, ako veľmi Vám na druhom človeku záleží. Obzvlášť pekný je pozdrav v Malajzii. Ide o staré gesto, ktoré staršia generácia stále používa, aby pozdravili tých, na ktorých im záleží. Pri stretnutí vezmú kamarátovu ruku do svojich. Potom ju pustia a svoje ruky si položia na srdce. Dávajú tým najavo dobrú vôľu a srdečnosť.

950_naramok-best-friends-z-achatu--kristalu-a-hematitu

"Naozajstný priateľ je ten, ktorý prvý príde, keď celý svet odíde."

Súhlasíte aj vy s týmto výrokom? O priateľstvo sa musíme vedome starať, inak nám zvädne ako kvetina. Dajte Vášmu kamarátovi najavo, že ho máte radi, či už spoločne stráveným časom, alebo peknou drobnosťou, ktorá mu Vás bude pripomínať. My Vám odporúčame našu novinku – náramky BEST FRIENDS, ktoré máme v troch variáciách – zelený z jadeitu, krištáľu a hematitu, ružový z achátu, kryštálu a hematitu alebo bielo-belasý z jadeitu, krištáľu a hematitu. Ktorý sa Vám páči najviac? 😊

947-1_bf-blue